• sq
  • en
  • it
  • fr
  • de
  • es
Top

Parku Arkeologjik i Bylis, një destinacion arkeologjik dhe historik në rritje

Parku Arkeologjik i Bylis, një destinacion arkeologjik dhe historik në rritje

Parku Arkeologjik i Bylis është një sit i rëndësishëm i përfaqësuar nga rrënojat e një qytetërimi të vjetër ilir.

Qyteti Ilir i Bylisit i vendosur në pllajën e një kodre pranë fshatit të sotëm Hekal, dikur shtrihej në një sipërfaqe prej 30 ha e cila mbrohej nga një murr rrethues me gjatësi 2.2 km. Muri rrethues ishte pajisur me hyrje dhe kulla të shumta mbrojtëse.

Ne qytetin antik te Bylisit rruhen rrënojat e teatrit me kapacitet 7500 spektatorë i cili shërbente jo vetëm për shfaqje të ndryshme teatrale dhe muzikore për banorët e qytetit dhe zonave përqark tij por edhe si vend mbledhjesh ku merreshin vendime të rëndësishme për fatet e bashkësisë byline.

Krahas teatrit qyteti kishte stadiumin e vet, dy shëtitore, njëra prej të cilave dykatëshe, depozitën e ujit, prytaneonin, gjimnazin, altarë, banesa, rrugë si dhe punishtet e veta të poçarisë, ndërtimit, skulpturës, metalpunuesit si dhe punishten e prerjes së monedhave të veta.

Në këtë sezon turistik Parku Arkeologjik i Bylisit ka filluar të ketë një vizitueshmëri në rritje, kjo fal peizazheve të jashtzakoshme që mund të admirohen nga ky vend.

Komentet nuk lejohen momentalisht.